Uzman Doktor ve Bayan Hemşire Gözetiminde Sağlıklı ve Güvenli Randevu İçin

Muayenehane İletişim
Siz Değerli Hastalarımızı Kliniğimize bekleriz.

Muayenehane İletişim

Randevu ve İletişim için 

☎️ +90 532 293 54 34 Nolu Telefondan Ulaşabilirsiniz


HASTALARIMIZIN YORUMLARI İÇİN TIKLAYIN! 


HPV Enfeksiyonu ve Aşısı Antalya

Human Papilloma Virüs ifadesinin kısaltılmışı olan HPV, genital bölgelerde siğillere neden olur. Sadece kadınlarda değil, aynı zamanda erkeklerde de siğil oluşumuna neden olan bu virüs, zamanında tedavi edilmediğinde kanser riskinin artmasını sağlar. Kanser vakalarının çok büyük bir bölümünde HPV tespit edilmiştir. Dolayısıyla insanların bu enfeksiyona karşı HPV aşısı ile korunması son derece önemlidir.

HPV Nedir?

HPV, daha çok kadınlarda etkili olan bir virüstür. Kadın ve erkeklerin genital bölgelerinde siğil oluşumuna neden olur. İnsan vücuduna girdikten sonra hücrelere yerleşen bu virüs, farklı aralıklarla tekrar eden enfeksiyonlara neden olur. Genital bölgelerde siğil oluşturması sebebiyle büyük oranda cinsel yol ile bulaşır. Fakat nadiren de olsa oral yol ile bulaştığı vakalar da vardır.

HPV Belirtileri Nelerdir?

HPV virüsünün 200 civarında farklı tipi vardır. Buna bağlı olarak virüsün kuluçka süresi sabit olmayıp, virüsün hangi tip olduğuna göre değişkenlik gösterir. Bu süre 2 ay ile 6 ay arasında değişir. Bundan dolayı virüs bulaşan kişilerde 2 ay sonra siğil oluşumu başlayabileceği gibi yıllarca hiçbir belirti görülmemesi de mümkündür.

HPV belirtileri, genellikle sadece siğil oluşumudur ki, bunların önemli bir kısmı milimetriktir. Yani dışarıdan çok fazla anlaşılmaz. Siğillerle birlikte kanama ve ağrı gibi şikayetler nadiren meydana gelir. Bundan dolayı HPV ile birlikte meydana gelen enfeksiyon ve benzer bir duruma bağlı olarak ortaya çıkan kötü kokulu akıntı, ödem, kaşıntı ve şişlik gibi durumlardan dolayı yapılan muayenede tespit edilir. Belirtilerinin belirgin olmaması, insanların periyodik olarak kontrollere gitmesini adeta zorunlu hale getirir.

HPV Tedavisi Nasıl Yapılır?

HPV tedavisi Antalya için öncelikle hastalığın teşhisi gerekir. Bunun için smear testi kullanılır. Gözle görünmeyen siğillerin tespit edilmesi için son derece etkili bir yöntemdir. Genital bölgelerden alınan dokuların incelenmesi şeklindedir. Ayrıca asetik asit uygulaması da bir diğer teşhis yöntemidir. Bu yöntem sayesinde lezyonların soluk plakalara dönüştürülmesi ile teşhis yapılır.

HPV enfeksiyonu teşhisi yapıldıktan sonra tedaviye geçilir. Tedavi için tercih edilecek farklı yöntemler vardır. HPV tipine göre genellikle aşağıdaki yöntemlerden birisi tercih edilir.

Kriyoterapi: Ağrısız bir işlem olan kriyoterapi, sıvı nitrojen ile siğillerin ve çevresinin dondurulması işlemidir. Anestezi uygulanmadan yapılan bu işlemin başarı oranı çok yüksektir.

Eksizyonel Yöntemler: Genital bölgelerde görülen siğiller yoğun ve büyük ise kriyoterapi etkisiz kalacaktır. Bu durumlarda cerrahi yöntemler devreye girer. Büyün kondinomlar söz konusu olduğunda eksizyonel yöntemlerle büyük parçalar çıkarılır ve bununla birlikte medikal tedaviler uygulanır. Bu işlem için genel veya lokal anestezi uygulanır.

Elektrokoterizasyon (Yakma): Bu yöntem genellikle genital bölgelerin dış kısmındaki siğillere uygulanır. Adından da anlaşılacağı gibi siğillerin elektrikle yakılması şeklindedir. İşlemden önce genellikle lokal anestezi uygulanır.

Karbondioksit (CO2) Lazer Ablasyonu: Bu yöntemde genital siğillere karbondioksit esaslı lazer destrüksiyon yapılır. Böylece siğillerin yok edilmesi sağlanmış olur. Söz konusu yöntemin en önemli artılarından birisi, işlem sonrasında herhangi bir iz kalmamasıdır. Ayrıca farklı bir komplikasyona neden olma riski de yoktur.

HPV Aşısı

HPV aşısı Antalya, bu virüsten korunmanın en etkili yollarından birisidir. Bu aşının içerisinde canlı olmayan HPV virüsleri vardır ve enjekte edildiklerinde herhangi bir hastalığa neden olmazlar. Buna karşın vücudun bağışıklık kazanmasını sağlarlar. Amerika, Avrupa ve Avustralya’da zorunlu olarak uygulanan aşı, Türkiye’de ise isteğe bağlı olarak yapılır. Uygulanma dönemi olarak cinsel ilişkiye başlanılmadığı zamanlar seçilmelidir. Genellikle 11-28 yaş arasında 3 doz olarak uygulanması önerilir.

Genital Siğiller Tedavisi

Genital bölgede bulunan ve genellikle koyu kahverengi bir renge sahip olan lezyonlara, genital siğil denir. Vajina çevresinde, vajinanın içinde ve anüs etrafında bunlar görülebilir. Kibrit ucu büyüklüğünde olabilen bu yapılar, koparıldıklarında kanamaya neden olur ve bu aşamadan sonra daha da yayılır. Bundan dolayı kadınların bu siğilleri fark ettiklerinde mutlaka uzman bir hekime muayene olması gerekir.

Genital siğil denildiğinde akla direkt olarak HPV de gelir. Human Papilloma Virüs (HPV), genital siğillerin oluşmasını sağlayan virüslerdir. Cinsel yol ile bulaşan hastalıkların başında gelen HPV, çok sayıda kişi ile cinsel ilişkiye giren kişilerde daha fazla görülür.

Genital Siğil Nasıl Bulaşır?

Genital siğil Antalya, yukarıda da belirtildiği gibi HPV’nin neden olduğu bir rahatsızlıktır. Bu virüs; anal, oral ve vajinal yol ile bulaşır. Korunmadan yapılan cinsel ilişki, HPV’nin bulaşma nedenleri arasında ilk sırada yer alır. Bundan dolayı partnerlerin ikisinin aynı anda tedavi olması gerekir.

HPV bulaşmasını artıran bazı faktörler de vardır. Bunlardan önemlileri şu şekilde sıralanabilir:

Korunmasız girilen cinsel ilişki

Bağışıklık sisteminin zayıf olması

Cinsel partner sayısının çok fazla olması

Erken yaşta yaşanan cinsel deneyimler

HPV, her ne kadar en fazla cinsel yol ile bulaşsa da bunun haricinde de farklı bulaşma yolları olduğunun unutulmaması gerekir. Vücudun farklı bir noktasındaki siğile yapılacak temas, HPV virüsünün bulaşmasına neden olabilir.

Genital Siğil Belirtileri Nelerdir?

Genital siğil belirtileri, başlangıçta kendisini göstermez veya tam olarak fark edilmez. Genital bölgede oluşmaya başladıklarında et beni şeklinde milimetrik kabartılardır. Renkleri ise başlangıçta deri rengi ile aynıdır. İlerleyen aşamalarda ise boyutları nispeten biraz daha artar ve dışarıdan görülebilecek seviyeye gelirler. Fakat bu durum bütün siğiller için geçerli değildir.

Genital siğillerin neden olduğu semptom, yok denecek kadar azdır. Çoğu zaman herhangi bir semptoma neden olmazlar, fakat bazı vakalarda kanama ve kaşıntı meydana getirebilirler. Bundan dolayı da hastaların bu siğilleri fark etmesi kolay olmaz.

HPV Tipleri Nelerdir?

HPV, kendi içinde 200’den fazla farklı tipe sahiptir. Bunlardan 40’a yakını genital siğil nedeni olarak nitelendirilebilir. Ayrıca HPV tiplerinden bazılarının daha yüksek kanser riski taşıması, bu virüslerin yüksek ve düşük riskli olarak iki sınıfa ayrılmasına neden olmuştur.

Yüksek Riskli HPV Türleri: Bu türlerin başında HPV 16 ve 18 gelir. Bunların haricinde ise 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73 ve 82 de yüksek riskli sınıf içerisinde yer alır.

Düşük Riskli HPV Türleri: HPV tip 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72 ve 81 ise düşük riskli sınıf içerisindedir.

Genital Siğil Tedavisi Nasıl Yapılır?

Genital siğil tedavisi Antalya, hastanın genel durumuna göre farklı şekillerde yapılır. Uygulanan tedaviler şu şekildedir:

Kriyoterapi (sıvı nitrojen), en etkili tedavi yöntemlerinden birisidir. Krem uygulamalarına göre daha etkili sonuç veren bu yöntem, gebelerde de kullanılabilir. Siğillerin dondurulmasını sağlayan bir yöntemdir.

Büyük boyutlu olan siğillerin cerrahi yöntemlerle alınması söz konusu olabilir.

En fazla tercih edilen tedavi yöntemlerinden birisi kremlerdir. Günaşırı uygulanan kremler, 16 hafta boyunca uygulanabilir. Bu yöntem, kriyoterapiden sonra da tercih edilebilir.

Lazer ile siğillerin yakılması da uygulanan bir diğer yöntemdir.

Bunların haricinde hastanın durumuna bağlı olarak farklı yöntemlerin de uygulanması söz konusudur. Uygulanacak tedaviye, uzman hekim karar verir. Hastanın yaşı ve öyküsü, hangi yöntemin tercih edileceği noktasında etkilidir.



Sorularınız

Soru Sor

Doktora Sorun
s